Probiyotik Nedir ? Sporcular İçin Bakterilerin Önemi
Probiyotik bakteriler sindirim sistemimiz için çok önemlidir. Bu yazıda probiyotik prebiyotik nedir, en iyi probiyotik desteği için hangi besinler iyidir?
Probiyotik nedir?
Öncelikle probiyotik kelimesinin anlamına bakalım. Probiyotik kelimesi yunanca bir kelime olup ‘yaşam için’ anlamına gelmektedir ve ‘antibiyotik’ kelimesinin anlamca karşıtıdır. Vücudunuzda hücre sayısının on katı kadar bakteri olduğunu biliyor muydunuz? Bunların çoğu bağırsağımızda bulunur ve bu bakterilerin çoğu faydalı bakteriler olarak bilinir. Özellikle gerekli bakterilerden yeterince bulunması bağırsak sağlığımız için oldukça önemli.
Probiyotikler yeterli sayıda bulunursa kilo vermeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi iyileştirmeye, daha sağlıklı bir cilde yardımcı oluyor.
Probiyotik takviyelerini tablet, kapsül veya saşe formda görebiliriz. Probiyotik içeren takviye edici gıdalar içerdikleri suşun türlerine göre farklı faydalar için kullanılabilir. Yararlı mikroorganizmalar birlikte çalışarak bağırsak sağlımızı güçlendiriyor.
200’den fazla araştırma 170’den fazla hastalığın eksik probiyotikler sebebiyle olduğunu söylüyor. Huzursuz bağırsak (IBS), zayıf bağışıklık sistemi, iltihaplanmalar, egzama, cilt problemleri, kötü nefes kokusu, ishal veya kabızlık… Hatta obezite! Yapılan bir araştırmaya göre Lactobacillus Gasseri probiyotik, aşırı kilolu insanlarda iç organlardaki yağlanmayı azaltmaya yönelik etkiler göstermiştir. Bağırsağa ikinci beyin dendiği gibi, bağırsaklarımızda yararlı bakterilerin yeterli sayıda olmasını sağlamak sağlığımız için oldukça büyük bir önem taşıyor.
Sporcuysanız, antrenman yapıyor ve özellikle uykunuza da önem veriyorsanız yediğiniz gıdaların vücudunuzda doğru kullanıldığını düşünüyor musunuz? Aslında doğru bir sindirim ve besinlerin doğru kullanımını vücudumuzda probiyotikler düzenler.
En İyi Probiyotik Takviyesi: Doğal Besinler ile Doğal Takviye!
Her ne kadar takviye edici gıdalar bulunsa da elbette probiyotikleri vücudumuza almanın en iyi ve doğru yolu besinlerdir. Tabii ki dışardan tablet, probiyotik toz gibi takviyeler de kullanabilir. Ancak unutmamak gerekir ki özellikle fermentasyon ile hazırlanmış yiyeceklerde bol miktarda bakteri ve probiyotik bulunur. Probiyotik yoğurt, probiyotik turşu gibi son dönemlerde sıkça bahsedilen doğal yollardan probiyotik almak aslında çok kolay!
Probiyotik Besinler Nelerdir? Hangi Besinlerde Probiyotik Bulunur? :
- Yoğurt
- Peynir
- Kefir
- Turşu
- Ayran
- Sirke
- Şalgam
- Boza
- Bitter çikolata
Bize yararı olan birçok bakteri vardır. Bunlardan en sık görülenleri laktobasillus ve bifidobakteridir. Laktobasillus bakterisi karbonhidratları parçalayarak laktik asit yapar. Bifidobakteri de Bifidus florası ile patojen hücrelerin bastırılarak bağırsak duvarından geçmesine engel olur.
Peki prebiyotik nedir? Probiyotik prebiyotik farkı şöyle ki, prebiyotikler bağırsakta bulunan yararlı bakteriyi besleyen diyet lifleridir. Ayrı bakteri değillerdir. Prebiyotik alımı bağırsakta bulunan mikroorganizmaların beslenmesi ve görevlerini yerine getirmeleri için önemlidir.
Prebiyotik besin kaynakları:
- Baklagiller
- Bezelye
- Pırasa
- Soğan
- Sarımsak
- Arpa
- Muz
Probiyotik Tablet – Toz Kullanım Amacı ve Faydaları
Probiyotikler hayatımızda kilit rol oynuyor. Probiyotiklerin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Besinlerin, vitamin ve minerallerin sindirimi,
- Sivilce ve diğer iltihaplanmalara karşı savaşma,
- toksiklerden arınma,
- Kilo dengesi,
- Hormon dengesi,
- Sindirim ve boşaltım problemlerini önleme
Doğal yolardan probiyotik almaya çalışsak da genellikle antibiyotiklerden, GDO’lardan, kalitesiz su içmekten, şeker ve tahıl tüketmekten ve stresten dolayı probiyotik eksikliği problemleri toplumda çok yaygın.
Probiyotikler ve Kilo Kontrolü
Obez insanların bağırsak bakteri florası sağlıklı insanlardan farklıdır. Yapılan birçok araştırma doğrultusunda bağırsak bakteri florasının yağ oranımızla alakası vardır. Bazı probiyotik bakterilerin kilo verme konusunda işe yaradığı da görülmüştür.
Yapılan bir araştırmada obez bireylerin bir iyi bakteri olan lactobacillus gasseri’yi kullanarak 12 haftada göbek yağlarından %8 kadarını kaybettikleri görülmüştür. Bununla beraber bakteriyi kullanmayı bıraktıklarında eski alışkanlıklarıyla beraber kaybettikleri yağı 4 hafta içinde geri aldıkları görülmüş.
Kilo vermek ve yağ yakmaya direkt etkileri hakkında kesin konuşmak için daha fazla araştırma gerekse de bu bakterilerin bağırsak ve genel sağlığımız için önemi kesindir.
Hedefimiz kilo vermek de olsa, kilo almak da olsa probiyotik bakteriler önemli. Sindirimimizi düzenleyip, besini daha verimli kullanmamızı sağlayarak kilo verirken bizi sağlıklı tutabilecekleri gibi, kilo alırken de daha fazla yemeği sindirmemiz için bize yardım edebilir ve kas gelişimi için besinleri daha efektif kullanmamızı sağlayabilirler.
Bu yüzden hedefiniz ne olursa olsun probiyotik bakteri yönünden zengin olan besinleri diyetinize dahil edin. Buna rağmen sindirim ve bağırsak problemleri yaşıyorsanız probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz.
Probiyotik Tablet Zararları
Genellikle kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur. Fakat hali hazırda özel bir durumunuz, kullandığınız ilaç vb. bulunuyorsa doktorunuza danışarak kullanın.
Bunun yanında probiyotik takviyesi alımında ilk günlerde sindirim konusunda biraz yan etki yaşanabilir. Gaz ve karın bölgesinde hafif rahatsızlık yaratabilir. Bu etkiler geçicidir.